Stalka do noży to narzędzie, które często można spotkać w lokalach gastronomicznych. Inaczej nazywana jest musakiem lub ostrzałką prętową. Ich trzpień może być stalowy, ceramiczny lub diamentowy. Wbrew powszechnej opinii stalki do noży nie służą tylko do ostrzenia krawędzi tnących. Więcej ciekawostek na ich temat znajdziesz w artykule poniżej!
Kamień do ostrzenia w kształcie stalki
Stalka to narzędzie w kształcie pręta, które służy do prostowania, jak i ostrzenia krawędzi tnących różnego rodzaju noży. Zastosowany w niej kamień ma kształt przypominający owal. Najczęściej używana w lokalach gastronomicznych i przemyśle spożywczym.
Stalki do ostrzenia noży są niezwykle proste w użytkowaniu. Ich głównym zadaniem jest wygładzenie i wyprostowanie krawędzi tnącej, która podczas pracy nieznacznie odchyla się na boki. Nierzadko noże wyglądają na stępione, lecz w rzeczywistości ich krawędź uległa odgięciu, przez co nie działają już tak dobrze. Regularnie używane kamienie do ostrzenia prostują ostrza, tym samym opóźniając ich tępienie.
Jak ostrzyć noże na ostrzałce prętowej?
Chcąc nauczyć się ostrzyć nóż na stalce, należy przestrzegać kilku reguł. Przede wszystkim ustaw krawędź tnącą narzędzia pod kątem 13-15o. Tylko w taki sposób naprostujesz skrzywioną stal nierdzewną. Następnie wykonuj równomierne ruchy skierowane w swoją stronę. Ostrze powinno być ostrzone od uchwytu. Czynność musi przebiegać płynnie i z wyczuciem. Tego typu kamień do noży powinien być stosowany przed każdym użyciem ostrza, ale nie jest to niezbędne w przypadku obrabiania miękkich produktów.
Kamienie do ostrzenia noży znajdują zastosowanie w restauracjach, sklepach mięsnych i przemyśle rzeźniczym. Pomagają w ostrzeniu bardzo dużych narzędzi takich jak tasaki, noże do skórowania czy trybowania. Profesjonalne ostrza są wykonane z niezwykle twardej stali szlachetnej, która bardzo rzadko ulega uszkodzeniu. Niestety, jeśli się stępi, jedynie stalka do noży może pomóc. Stosowanie opisywanego narzędzia wymaga od użytkownika zręczności, precyzji, umiejętności i siły. Jeśli nie jesteś pewien, jak korzystać z narzędzia – wybierz innych rodzaj ostrzałki.
Stalki do noży – dostępne rodzaje
Na rynku dostępnych jest mnóstwo różnego rodzaju narzędzi przeznaczonych do profesjonalnego użytku. Stalki do noży mogą mieć stalowy, ceramiczny lub diamentowy pręt. Każdy z materiałów ma inne zastosowanie, dlatego przed zakupem warto zapoznać się z ich dokładną charakterystyką. Poniżej znajdziesz krótki opis każdego rodzaju stalki.
Ostrzałka ceramiczna to akcesorium skierowane dla początkujących użytkowników narzędzia. Polecany jest do miękkich ostrzy wykonanych np. ze stali walcowanej. Służy do podostrzania zarówno lekko stępionych, jak i silnie zniszczonych krawędzi tnących. Ostrzałka ceramiczna może być stosowana do ostrzenia noży kutych, lecz nie poradzi sobie z mocno stępionymi ostrzami.
Natomiast stalka stalowa nie ma właściwości ciernych, co oznacza, że jedynie prostuje krawędź tnącą. Tego typu akcesorium jest skierowane do profesjonalnych kucharzy, którzy wiedzą, jak go poprawnie używać. Wystarczy kilka zdecydowanych ruchów nożem, aby krawędź tnąca odzyskała swoje pierwotne zastosowanie.
Diamentowa ostrzałka do noży została wyposażona we właściwości cierne poprzez napylenie diamentowe naniesione na powierzchnię pręta. Pył może mieć różną gradację, a to od tego parametru zależy skuteczność, jaką ma ostrzałka prętowa. Jak ostrzyć nią noże? Z wielką uwagą i ostrożnością. Początkujący powinni przeprowadzać czynność powoli, ponieważ ostrzałka może doprowadzić do uszkodzenia ostrza. Tego typu stalki polecane są do noży mocno stępionych lub wykonanych ze stali o dużej twardości, np. kutych.
Na rynku dostępna jest również ostrzałka do noży kamienna, która stanowi jedno z najprostszych rozwiązań. Akcesorium doskonale sprawdza się w lokalach gastronomicznych i w domowej kuchni. Jej dokładność zależy od odpowiedniej techniki ostrzenia, jednak jest produktem znacznie rzadziej wybieranym w porównaniu do wcześniej wymienionych materiałów.
Stalka służy głównie do wygładzania noży. Jej działanie zależy od rodzaju i gradacji zastosowanego materiału. Jeśli prawidłowo ją dopasujesz do wyposażenia swojej kuchni, z pewnością uzyskasz zadowalające efekty. Zaleca się, aby kamienie do ostrzenia stosować przed każdym użyciem ostrza. Zalecamy zakup stalki do noży w Wammashop.pl. Znajdziesz tam mnóstwo produktów pochodzących od renomowanych marek w wyjątkowo niskich cenach!