„Przepis dnia” w TVP1 – 9 września – 13 września

tvp1 logo Od 9 września w TVP1, w dni powszednie, przed głównym wydaniem „Wiadomości” o godzinie 19:20, Mistrz Robert Sowa zaprasza Was do nowego programu „Przepis dnia”. W każdym odcinku zaproponuje Wam finezyjny, smaczny a zarazem nie trudny w wykonaniu przepis. Będzie… SMACZNIE!!

A wszystkich, którzy nie zdążą, zapomną lub nie będą mogli obejrzeć programu o godzinie 19:20, zapraszamy na powtórki, które emitowane będą w kolejny dzień powszedni o godz. 14:50.

W imieniu Mistrza Sowy, firmy Prymat i TVP1 serdecznie zapraszamy na „Przepis dnia”, a poniżej podajemy 5 znakomitych przepisów z pierwszego tygodnia emisji programu:

Przepis Dnia, odc. 1 (9 września) – Dorsz z pomidorami pelati i oliwkami - dla wszystkich wielbicieli ryb!

Składniki dla 4 osób:
500 g pokrojonego w kostkę filetu z dorsza
3 Liście laurowe Prymat
1 łyżka Kaparów Smak
po 1 łyżce pokrojonych Oliwek zielonych i czarnych Smak
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
2 puszki drobno pokrojonych pomidorów pelati
1 litr Rosołu warzywnego Kucharek
1 posiekany pęczek świeżej kolendry
do smaku: Sól morska w młynku, Papryka ostra, Papryka słodka Prymat

Sposób przygotowania:
W dużym garnku na oliwie obsmażyć cebulę i czosnek, dodać wino i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać pomidory, kapary, oliwki, liście laurowe i rosół, całość zagotować. Następnie dodać dorsza i delikatnie wymieszać. Gotować kolejne 15 minut, delikatnie mieszając i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać świeżo siekaną kolendrą.

Przepis Dnia, odc. 2 (10 września) – Smażona kaszanka na purée ziemniaczanym – ciekawy i smaczny przepis na kaszankę z dodatkiem jabłek z cynamonem. Według Mistrza Sowa słodki duet pasuje nie tylko do deserów – wypróbujcie i przekonajcie się o tym sami!

Składniki dla 4 osób:
8 plastrów kaszanki z podrobami
3 łyżki oleju rzepakowego
2 pokrojone w piórka słodkie cebule
2 jabłka szara reneta
Sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki Cynamonu Prymat
do smaku: Pieprz czarny grubo mielony Prymat
12 Ogóreczków konserwowych Smak
posiekany szczypiorek do dekoracji

Purée ziemniaczane:
400 g ugotowanych ziemniaków
100 g masła
100 ml śmietany kremówki 36%
do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz biały mielony, Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Sposób przygotowania:
Purée: ugotowane ziemniaki przetrzeć przez sito, dodać rozpuszczone masło, śmietanę, sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową. Całość delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kaszankę z każdej strony i odstawić w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka i przyprawy, krótko podsmażyć, aby jabłka zachowały swój kształt.
Kaszankę ułożyć na jabłkach z cebulą i cynamonem. Tak przygotowaną kaszankę podawać z purée ziemniaczanym i ogóreczkami konserwowymi.

Przepis Dnia, odc. 3 (11 września) – Pierś z kurczaka z pieczarkami i wędzonym serem – smakowita i niezwykle soczysta propozycja na delikatną pierś z kurczaka!

Składniki dla 4 osób:
4 x 120 g piersi z kurczaka
1/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki Przyprawy do kurczaka po staropolsku Prymat
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
200 g pokrojonych w plastry pieczarek
1 pęczek pokrojonej w kostkę cebuli dymki
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g tartego wędzonego sera
8 szt. Patisonów marynowanych Smak
posiekany szczypiorek do dekoracji
do smaku: Sól ziołowa, Tymianek, Papryka słodka Prymat

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone piersi z kurczaka obtoczyć w mące połączonej z przyprawą do kurczaka po staropolsku. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, następnie obsmażyć piersi przez ok. 4 minuty z każdej strony. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelni, na tym samym tłuszczu, podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki, a następnie całość doprawić do smaku. Piersi z kurczaka posmarować musztardą i posypać tartym serem. Na mięsie ułożyć podsmażone pieczarki, wstawić do pieca i zapiekać 15 minut w temperaturze 180°C. Podawać ze szczypiorkiem i marynowanymi patisonami.

Przepis Dnia, odc.4 (12 września) – Zapiekanka warzywna – sezon jesienny tuż, tuż… Zachęcamy do wypróbowania zdrowej i niebywale smacznej warzywnej zapiekanki Mistrza Roberta!

Składniki dla 4 osób:
2 pokrojone w cienkie plasterki cukinie
1 pokrojona w piórka czerwona cebula
1 pokrojona w plastry czerwona papryka
1 pokrojona w plastry żółta papryka
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonych w paski Pomidorów suszonych w oleju Smak
1 łyżka pokrojonych Oliwek zielonych Smak
1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak
po 1 łyżeczce Oregano i Papryki słodkiej Prymat
8 roztrzepanych jajek
200 g tartego sera Bursztyn
do smaku: Sól ziołowa w młynku, Pieprz czarny w młynku Prymat

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć warzywa z czosnkiem. Do jajek dodać sól, pieprz i tarty ser, całość dokładnie wymieszać. Warzywa, oliwki, suszone pomidory, oregano i słodką czerwoną paprykę wymieszać w naczyniu żaroodpornym i zalać jajkami z serem. Piec około 45 minut w temperaturze 160°C.

Przepis Dnia, odc. 5 (13 września) – Naleśniki z kremem pikantno-korzennym – naleśniki nie tylko w tradycyjnej wersji na słodko! Wypróbujcie – naprawdę smaczne!

Składniki dla 4 osób:
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2-3 szklanki mleka 2-3%
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka cukru
1/2 szklanki wody gazowanej
olej rzepakowy do smażenia

Krem:
4 żółtka jaj wiejskich
5 łyżek cukru
6 łyżek kremowego serka wiejskiego
1 szklanka gęstej śmietany 36%
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżeczka Przyprawy do piernika Prymat

Dodatki:
1 słoik konfitury żurawinowej
truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować i doprawić do smaku (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany),a następnie usmażyć naleśniki.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek wiejski i zmiksować. Na końcu dodać śmietanę ubitą z sokiem z cytryny, przyprawić chili i przyprawa do piernika. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wstawić do lodówki na czas smażenia naleśników. Na każdym naleśniku rozsmarowywać krem, dodać po 1 łyżeczce żurawiny,a następnie zrolować lub złożyć w trójkąty wedle upodobania. Na koniec udekorować pokrojonymi truskawkami.

Pierwsze urodziny restauracji Sowa & Przyjaciele - 7 i 8 września
-->
Sylwester