Przepis dnia TVP1 – 16 – 20 września

tvp1 logo Od 9 września w TVP1, w dni powszednie, przed głównym wydaniem „Wiadomości” o godzinie 19:20, Mistrz Robert Sowa zaprasza Was do nowego programu „Przepis dnia”. W każdym odcinku zaproponuje Wam finezyjny, smaczny a zarazem nie trudny w wykonaniu przepis. Będzie… SMACZNIE!!

A wszystkich, którzy nie zdążą, zapomną lub nie będą mogli obejrzeć programu o godzinie 19:20, zapraszamy na powtórki, które emitowane będą w kolejny dzień powszedni o godz. 14:50.

W imieniu Mistrza Sowy, firmy Prymat i TVP1 serdecznie zapraszamy na „Przepis dnia”, a poniżej podajemy 5 znakomitych przepisów z drugiego tygodnia (16-20 września) emisji programu:

Przepis dnia odc. 6 – 16 września - Duszona fasola z boczkiem i kiełbasą

Składniki dla 4 osób:
200 g ugotowanej fasoli
100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
100 g pokrojonej w plastry kiełbasy wiejskiej
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat
2 puszki pokrojonych pomidorów pelati
500 ml Rosołu z kury Kucharek
2 pokrojone w kostkę cebule
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 słoik Ogóreczków konserwowych Smak
1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli Prymat
Papryka słodka, Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy
natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
W rondlu podsmażyć boczek, cebulę i czosnek, dodać kiełbasę, musztardę, przecier i ugotowaną fasolę. Następnie wlać rosół, dodać pomidory, przyprawę do dań z fasoli, całość poddusić, doprawić do smaku i wymieszać. Danie udekorować posiekaną natką pietruszki , podawać z ciemnym pieczywem i ogóreczkami.

Przepis dnia odc. 7 – 17 września – Gulasz wieprzowy z pomidorami, cukinią i cieciorką

Składniki dla 4 osób:
500 g pokrojonej łopatki wieprzowej
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
ojej rzepakowy do smażenia
1 opakowanie Przyprawy do gulaszu Prymat
2 pokrojone w dużą kostkę cebule
1 pokrojona w kostkę cukinia
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
200 g cieciorki konserwowej
4 duże pokrojone w kostkę pomidory
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
500 ml Rosołu z kury Kucharek
4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
1 pęczek natki pietruszki
do smaku: Sól morska w młynku, Chili pieprz cayenne, Papryka słodka Prymat

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso przełożyć do miski, dodać przyprawę do gulaszu i musztardę, całość dokładnie wymieszać. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, następnie dodać cebulę i czosnek. Po 10 minutach całość zalać winem, dodać rosół i dusić do miękkości przez ok. 45 minut.
Cukinię podsmażyć na patelni z pomidorami i cieciorką, dodać do gulaszu, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać z jogurtem i świeżo siekaną natką.

Przepis dnia odc. 8 – 18 września – Krem z porów z grzankami tapenade jako idealna propozycja na coraz chłodniejsze wieczory

Składniki dla 4 osób:
4-5 porów (tylko biała część)
3 pokrojone w kostkę cebule
4 łyżki masła
1 litr Rosołu z kury Kucharek
250 g łagodnego serka topionego
1 szklanka gęstej śmietany 36%
6 łyżek startego żółtego sera
1 łyżeczka Papryki słodkiej Prymat
8 kromek bagietki na grzanki
do smaku: Sól ziołowa, Pieprz biały Prymat, Pieprz czarny w młynku Prymat
szczypiorek do dekoracji

Tapenade (pasta z oliwek):
150 g Oliwek czarnych Smak
1 łyżka Kaparów Smak
1 filecik anchois
1 mały ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
Tapenade: oliwki zmiksować z kaparami, anchois i czosnkiem, doprawić pieprzem i powoli mieszając wlewać sok z cytryny i oliwę. Podawać na grzankach z bagietki.

W dużym garnku rozgrzać masło. Pory umyć, pokroić w plastry i usmażyć na maśle z cebulą, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach pory zalać gorącym rosołem. Zupę gotować pod przykryciem około 20 minut, następnie dodać serek topiony i wymieszać. Gdy serek się całkowicie rozpuści, zupę zmiksować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Przed podaniem krem z porów posypać tartym serem i słodką papryką. Podawać z grzankami z tapenade z czarnych oliwek.

Przepis dnia odc. 9 – 19 września – Chrupiące placki ziemniaczane z sosem jogurtowym i serem kozim – pyszne i łatwe do przygotowania

Składniki dla 4 osób:
3 starte na grubej tarce ziemniaki
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka orzechów włoskich
3-4 łyżki Przyprawy do ziemniaków Prymat
olej rzepakowy do smażenia
Sól morska w młynku Prymat

Sos:
200 g startego sera koziego
200 ml jogurtu naturalnego bez cukru
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
1 obrany, pokrojony w kosteczkę Ogórek kwaszony Smak
1 posiekany pęczek szczypiorku
1 opakowanie Party dip czosnkowy Prymat

Sposób przygotowania:
Sos: ser dokładnie zmiksować z jogurtem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać schłodzony.
Odcisnąć dokładnie wodę z ziemniaków, dodać jajka, mąkę, przyprawę do ziemniaków oraz wszystkie pestki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Uformować placki i usmażyć je na rozgrzanej patelni. Przed podaniem placki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jogurtowo-musztardowym, kozim serem i ogórkiem.

Przepis dnia odc. 10 – Zapiekane jabłka z cynamonem i chrupiącą kruszonką

Składniki dla 4 osób:
1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
50 g masła
2 łyżki rodzynek sułtańskich namoczonych w rumie lub koniaku
1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat
2 łyżki miodu wielokwiatowego
cukier puder
200 g lodów waniliowych
listki świeżej mięty do dekoracji
sok z cytryny pomieszany z wodą

Kruszonka:
100 g masła
140 g mąki
100 g brązowego cukru
50 g płatków migdałowych
do smaku: Sól morska w młynku Prymat

Sposób przygotowania:
W misce umieścić pokrojone w kosteczkę masło, mąkę, cukier i sól. Wszystkie składniki kruszonki połączyć tak, aby masło pokryło się mąką i cukrem, odstawić na chwilę do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i krótko obsmażyć na maśle, dodając rodzynki, cynamon i miód. Następnie jabłka ułożyć żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem, obłożyć przygotowaną wcześniej kruszonką i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160°C.
Zapiekane jabłka wyjąć z piekarnika w momencie, gdy kruszonka nabierze złotego koloru. Jeśli kruszonka nie zarumieni się, powinniśmy zwiększyć temperaturę pieczenia do 180°C.
Zapiekane jabłka podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem z lodami waniliowymi i listkami świeżej mięty.

Kuchnia jak u SOWY - PRL od kuchni
-->
newsletterAndrzejki