„Przepis dnia” Mistrza Roberta Sowy – receptury na dania z trzeciego tygodnia emisji programu – 23-27 września

tvp1 logo Od 9 września w TVP1, w dni powszednie, przed głównym wydaniem „Wiadomości” o godzinie 19:20, Mistrz Robert Sowa zaprasza Was do nowego programu „Przepis dnia”. W każdym odcinku zaproponuje Wam finezyjny, smaczny a zarazem nie trudny w wykonaniu przepis. Będzie… SMACZNIE!! Poniżej podajemy receptury na przepisy z trzeciego tygodnia programu – 23-27 września.

A wszystkich, którzy nie zdążą, zapomną lub nie będą mogli obejrzeć programu o godzinie 19:20, zapraszamy na powtórki, które emitowane będą w kolejny dzień powszedni o godz. 14:50.

W imieniu Mistrza Sowy, firmy Prymat i TVP1 serdecznie zapraszamy na „Przepis dnia” :)

Przepis dnia, odc. 11 – 23 września - Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie

Składniki
dla 4 osób:
4 podudzia z kurczaka bez skóry i kości
2 pokrojone w kostkę cebule
3 pokrojone ząbki czosnku
100 g pokrojonego w kostkę sera pleśniowego
2 łyżki pokrojonych w paski Pomidorów suszonych w oleju Smak
50 ml oleju rzepakowego do smażenia
100 ml białego wina wytrawnego
100 ml Rosołu z kury Kucharek
200 ml śmietany kremówki 36%
do smaku: Tymianek, Gałka muszkatołowa mielona, Pieprz biały, Sól morska w młynku Prymat

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone podudzia z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Dodać cebulę, czosnek, białe wino i rosół, dusić 20 minut. Następnie wlać śmietanę, dodać pokrojony ser pleśniowy, suszone pomidory i tymianek. Całość dusić do miękkości, ciągle mieszając. Przed podaniem doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Przepis dnia, odc. 12 – 24 września – Pieczony łosoś na puree z bobu i koziego sera

Składniki
dla 4 osób:
600 g filetu z łososia norweskiego bez skóry
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka posiekanych Oliwek zielonych Smak
do smaku: Sól ziołowa, Pieprz cytrynowy Prymat
Purée z bobu:
400 g ugotowanego, obranego bobu
100 g sera koziego
1/2 pęczka posiekanej rukoli
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny do smaku
do smaku: Sól morska w młynku, Chili pieprz cayenne Prymat

do dekoracji: świeże kiełki

Sposób przygotowania:
Umyty, oczyszczony i osuszony filet z łososia norweskiego pokroić na 4 równe części i natrzeć wszystkimi połączonymi składnikami marynaty. Bób zmiksować z kozim serem, oliwą z oliwek, sałatą, sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Łososia piec 15 minut w temperaturze 180°C. Łososia ułożyć na purée z bobu, udekorować świeżymi kiełkami i podawać.

Przepis dnia, odc. 13 – 25 września – Hamburgery z kaparami, sałatą i pomidorami

Składniki
dla 4 osób:
500 g mielonej wołowiny
1 drobno pokrojona cebula
1 łyżka posiekanych Kaparów Smak
3 łyżki Przyprawy do wołowiny Prymat
1/2 posiekanej kostki masła
1 roztrzepane jajko

4 bułki do hamburgerów
1 pokrojony w plastry duży pomidor
1 pokrojona w plastry czerwona cebula
kilka liści sałaty lodowej
2 obrane i pokrojone w plastry Ogórki kwaszone Smak
4 łyżki naturalnego serka kremowego
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
do smaku: Chili pieprz cayenne Prymat

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać mięso, przyprawę do wołowiny, cebulę, jajko, masło i kapary, doprawić do smaku. Z masy mięsnej uformować hamburgery, obsmażyć z każdej strony, a następnie piec ok. 6 minut (w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia). Na patelni zrumienić przekrojone na pół bułki, posmarować serkiem połączonym z musztardą i pieprzem cayenne. Na tak przygotowanym spodzie bułki ułożyć: sałatę, hamburgery, plasterek pomidora, ogórki i cebulę. Przykryć górną częścią bułki i podawać.

Przepis dnia, odc. 14 – 26 września – Jabłkowe muffiny z rodzynkami i cynamonem

Składniki
dla 2 osób:
3 obrane i oczyszczone jabłka
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g rodzynek
2 łyżki rozpuszczonego letniego masła
1 łyżeczka Cynamonu Prymat
1 laska Wanilii Prymat
szczypta Chili Pieprz cayenne Prymat
2 łyżki cukru pudru do posypania muffinek

Sposób przygotowania:
Jabłka zetrzeć na tarce lub zmiksować, dodać cukier, jajko i pozostałe składniki. Całość wymieszać, dodając cynamon, chili i ziarna wanilii. Ciasto przełożyć do papierowych foremek lub na blachę do muffinek. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu muffiny lekko ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać.

Przepis dnia, odc. 15 – 27 września – Pieczony karp na soczewicy

Składniki
dla 4 osób:
8 x 80 g filetów z karpia
1/2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki Przyprawy do ryb Prymat

300 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy (kolor dowolny)
8 pokrojonych w ćwiartki czerwonych pomidorów koktajlowych
100 g pokrojonych w plastry pieczarek
4 łyżki oleju rzepakowego
1 posiekana słodka cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka posiekanych Kaparów Smak
4 gałązki świeżej natki pietruszki do dekoracji (przed pieczeniem)
do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny mielony, Papryka ostra, Tymianek Prymat

Sposób przygotowania:
Umytego, oczyszczonego i osuszonego karpia pokroić, oprószyć przyprawa do ryb, mąką i obsmażyć . Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i dodać soczewicę. Po trzech minutach duszenia dodać pomidory i kapary. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Smażonego karpia posypać poszatkowaną pietruszką, skropić cytryną, włożyć do piekarnika na 10 minut w temperaturze 160°C. Aromatyczną i gorącą soczewicę z pieczarkami ułożyć na talerzach, na niej umieścić rybę i udekorować świeżą natką pietruszki.

"Księga Szefów Kuchni" - uroczysta premiera książki w restauracji Sowa & Przyjaciele
-->